Close

Hyundai KONA Electricu sõiduulatus ühe laadimisega lausa 484 km

Hyundai KONA Electricu sõiduulatus kasvab 8 protsenti, lausa 484 kilomeetrini.
  • Hyundai KONA Electric püstitas uue rekordi: rohkem kui 1000 km ühe laadimisega.
  • Hyundai KONA Electricut on toodetud juba üle 100 000 eksemplari.

Üks Hyundai KONA Electricu täiselektriliste sõidukite edutegureid on nende pikk sõiduulatus. Nüüd on KONA Electricu tehaserehvid uuendatud ja mudeli sõiduulatus suureneb veelgi 8% – suurema 64 kWh akuversiooni sõiduulatus on ühe laadimisega 484 km ja väiksema, 39 kWh akuversiooni, sõiduulatus on 305 km, vastavalt WLTP mõõtmismeetodile.

Uus ja pikem sõiduulatus muudab Hyundai KONA Electricu varasemast veelgi tõsiseltvõetavamaks võimaluseks ka neile autojuhtidele, kellel on pikad igapäevasõidud. Esimesed pikema sõiduulatusega autod jõuavad Eestisse 2020. aasta septembri lõpus.

Hyundai KONA Electric püstitas uue rekordi: 1026 km ühe laadimisega

Kolm masstoodanguna toodetud Hyundai KONA Electricu 64 kWh mudelit, mis olid tüüpilised 484-kilomeetrisele sõiduulatusele, viidi Lausitzringi ringrajale ja seisid silmitsi lihtsa väljakutsega: iga auto pidi läbima ühe laadimisega vähemalt 1000 kilomeetri pikkuse vahemaa.

Hyundai KONA Electric läbis testi – autode mõõdetud sõiduulatused olid 1018 km, 1024 km ja 1026 km. Autode elektritarbe näidud olid vastavalt 6,28, 6,25 ja 6,24 kWh/100 km, mis on oluliselt väiksemad kui mudeli ametlik elektritarve vastavalt WLTP mõõtmismeetodile – 14,7 kWh /100 km.

Ligi 35-tunnise testsõidu jooksul, mis kestis 3 päeva, tegid erinevad autojuhid ringe kokku 36 sõiduvahetuses. Välise sõltumatu vaatlejana jälgis katset Lausitzringi ringrada haldav organisatsioon Dekra.

Testi viis läbi kolm meeskonda: Auto Bildi testsõitjate meeskond, Hyundai Motor Deutschlandi järelturu meeskond ja samuti meeskond, mis koosnes Hyundai Motor Deutschlandi kommunikatsiooni- ja tootemeeskondade töötajatest.

Test ei piiranud auto kliimaseadme kasutamist, kuid ükski meeskond ei soovinud võtta riski, et kliimaseadme kasutamine 29-kraadise välistemperatuuriga võiks lühendada auto sõiduulatust. Samal põhjusel ei hoitud sees ka autode infotainment-süsteemi, mis võimaldas kogu saadaoleva energia suunata sõiduulatusse. Liikluseeskirjadest kinnipidamiseks kasutati autodel katse ajal päevasõidutulesid.

Võistkondade keskmine kiirus jäi vahemikku 29–31 kilomeetrit tunnis. See võib justkui kõlada aeglaselt, kuid katsekiirust võib pidada normaalseks linnakiiruseks, arvestades selle tüüpilisi omadusi, nagu tipptunnid, fooridest põhjustatud viivitused ja 30 km/h kiirusepiirangud.

Hyundai KONA Electricu eelmise rekordtulemuse sõitis välja Leedu ajakirja Auto Bild Leedu toimetaja Vitoldas Milius, kes sõitis Vilniuse tänavatel ühe laadimisega 710 kilomeetrit.

Hyundai täiselektriline kompaktmaastur on kogu maailmas olnud müügil juba rohkem kui kaks aastat ning juuliks oli seda toodetud enam kui 100 000 eksemplari. Kaks kolmandikku toodetud KONA Electricutest toodetakse väljaspool Koread asuvatele turgudele. Hyundai investeerib heitmevabasse transporti. 2025. aastaks on eesmärgiks müüa lisaks sisepõlemismootoriga mudelitele ka 560 000 akuga elektriautot.