Close

Päikeseenergiaga automüügiesindus

Zebrabil on juba kakskümmend aastat olnud Hyundai ametlik edasimüüja Soomes, Ahvenamaal. Esindust võib nimetada ökoloogiliseks automüüjaks. Kolmandik aastasest elektrienergiast toodetakse enda päikesepaneelide abil ja ka ülejäänud vajaminevast elektrist on keskkonnasõbraliku sertifikaadiga.

Talvel kasutatakse päikeseenergiast saadavat elektrit kütteks ning suvel töökoja ja salongi jahutuseks. Zebrabili katusele on paigaldatud 30 päikesepaneeli, mis 2018. aastal tootsid 9,3 MWh elektrit. Võrdluseks – eramajas elav neljaliikmeline pere tarbib aastas pisut vähem kui 20 MWh.

Ahvenamaal on võetud eesmärgiks, et 2050. aastal oleksid teedel vaid taastuvenergial ja süsinikdioksiidita sõitvad autod.

Jätkusuutlik sõitmine

Kohalikud on öko- ja elektriautodest väga huvitatud. Ahvenamaal müüakse rohkem täiselektrilisi kui hübriidautosid. Tänu lühikestele vahemaadele sobivad need sinna hästi. Elanike arvu võrdluses müüakse Ahvenamaa saartel neli korda rohkem elektriautosid kui Mandri-Soomes. Hyundai esindus Zebrabil müüb neist pooled. Samuti on saartel palju elektriautode laadimispunkte; Zebrabili esinduse ees, Uppgårdsvägen 5, saavad kõik oma elektriautot laadida tasuta.